IHO - IHMISVARTALON SUURIN ELIN
Kosmetologi on ihonhoidon ammattilainen. Tullakseni alan rautaiseksi ammattilaiseksi, tulee minun tuntea ihon osat, tehtävät ja toiminta läpikotaisin. Pakko myöntää, tämä osa-alue on tähän mennessä ollut vaikeinta opinnoissani, ja vaatii hurjasti kertausta!
Tässä nyt siis tiukka pakkaus tietoa ihosta, itselleni muistinvirkistämiseksi, ja ehkä uutena tietona sinulle. :)
IHON TEHTÄVÄT
Suojaaminen: Iho suojaa kehoa ulkoisilta vaaroilta. Näitä on esim. törmäykset/osumat, kemikaalit, UV-säteily, ja mikrobihyökkäykset.
Lämmönsäätely: Iho huolehtii kehon lämmönsäätelystä verenkierron ja hienerityksen avulla. Kuumassa pintaverisuonet laajenevat ja niiden verenkierto kiihtyy, iho punoittaa, ja erittää hikeä estääkseen kehon ylikuumenemisen. Kylmässä pintaverisuonet supistuvat ja veri kulkee hitaammin, jotta verta pysyisi tärkeiden elinten luona. Ihon väri muuttuu kalpeaksi, ja hikirauhaset erittävät vain vähän hikeä.
Tuntoaistimukset: Iholla on kaikkialla hermopäätteitä, mutta eniten niitä kuitenkin on käsissä, jaloissa ja kasvojen alueilla, sillä ne on alueita joilla kosketetaan ja tutustutaan eniten ympäristöön. Hermopäätteet ovat yhteydessä aivoihin, jolloin ihminen tuntee esim. kosketuksen, tuulen, lämmön ja kylmyyden iholla.
Eritys: Ihossa olevat rauhaset erittävät hikeä ja talia. Hikirauhasia on isoja(apokriinisia) ja pieniä(ekkriinisia). Isoja hikirauhasia on lähinnä kainaloiden ja sukupuolielinten alueilla, ja niistä erittyvä hiki tuoksahtaa. Pieniä hikirauhasia taas on kaikkialla kehossa, eikä niistä erittyvä hiki haise. Myöskin talinerityksestä ovat varmastikkin kaikki murrosiän ohittaneet päässeet kärsimään jossain vaiheessa elämäänsä. Erityisesti kasvojen talirauhasista hormonitoiminnan seurauksena nousee punertavia epäpuhtauksia, joista usein "kypsyttyään" törähtää ulos vaaleaa talia. Toisin kuin hienerityksen syy (kehon ylikuumenemisen esto) tunnetaan, ei talineritykselle ole löydetty "järkevää" selitystä.
D-vitamiinin valmistus: Auringon UV-säteilyn vaikutuksesta iho tuottaa elintärkeää D-vitamiinia. Talvisin Suomessa tosin on pääosin pimeää, emmekä pääse nauttimaan auringonvalosta, ja silloin on tärkeää syödä D-vitamiini purkista.
Tunnetilojen ilmaisu: Iho paljastaa tunnetilojamme esim. punastumalla, kalpenemalla ja hikoilemalla. Iholta voi huomata myös jos ihmisen terveydentilassa on jotakin muutoksia, jos esim. ihon väri tai lämpötila muuttuu, voi se olla merkki terveydentilan heikkenemisestä.
IHON KERROKSET
Iho koostuu kolmesta pääkerroksesta joita ovat epidermis (orvaskesi), dermis (verinahka) ja subcutis (ihonalaiskudos). Kullakin näistä on omat tehtävänsä.
Dermis: Dermis toimii kehon vesi- ja verivarastona ja iskunvaimentimena. Siinä on runsaasti verisuonia ja hermopäätteitä, ja myös karvatupet, hikirauhaset ja talirauhaset lähtevät dermiksestä.
Subcutis: Subcutis toimii lämpöeristeenä ja rasvavarastona keholle. Sen paksuus vaihtelee kohdasta riippuen (paksumpaa esim. pakaroissa).
SOLUTUOTANTO ELI IHON UUSIUTUMINEN
Ihon jatkuva uusiutuminen tapahtuu epidermiksessä. Iho uusiutuu päällimmäisten solujen korvautuessa uusilla soluilla, joita syntyy solunjakautumisen tuloksena epidermiksen alemmissa kerroksissa. Solut siis jakautuvat ja litistyvät koko ajan matkallaan alemmista kerroksista kohti ihon pintaa. Lopulta keratinisoiduttuaan kuolleet solut hilseilevät pois ihon pinnalta kuivana ihona.
Eli toisin kuin esim. käärmeet luovat vanhan nahkan alle ensin uuden, ja sitten irrottautuvat kerrallan vanhastaan, ihmisen iho uusiutuu hiljalleen, ja koko ajan.
Ihon uusiutumiseen menee ihmisellä aikaa noin kuukausi (4vko), ja iho (epidermis) kokonaisuudessaan on vaihtunut uuteen 45-75 päivässä.
IHON APUELIMET
Kynnet: Kynnet suojaava sormen- ja varpaiden päitä osumilta.
Ihokarvat: Ihokarvat suojaavat bakteereilta, esim. silmäripset suojaavat silmiä pölyltä.
Hiki-, tali- ja maitorauhaset: Hikirauhaset vaikuttavat lämmönsäätelyyn, maitorauhaset ovat kehittyneet suurista hikirauhasista ja tuottavat maitoa imetyksen aikana, ja talirauhasten kautta poistuu epäpuhtauksia.
Ihokarvat: Ihokarvat suojaavat bakteereilta, esim. silmäripset suojaavat silmiä pölyltä.
Hiki-, tali- ja maitorauhaset: Hikirauhaset vaikuttavat lämmönsäätelyyn, maitorauhaset ovat kehittyneet suurista hikirauhasista ja tuottavat maitoa imetyksen aikana, ja talirauhasten kautta poistuu epäpuhtauksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti