tiistai 16. helmikuuta 2016

KOSMETOLOGI-OPINTOJEN ETENEMINEN



Peruskoulun jälkeen meni minulla pari vuotta selvittäessä mitä haluaisin opiskella. Vuosi ulkomailla, puolikas lukion penkkejä kuluttaessa, ja toinen puolikas ammattistartilla palloillessa. Nyt alkaa pikkuhiljaa ensimmäinen vuosi kauneudenhoitoalalla olla loppusuoralla. Huhhuh miten aika juoksee! Eikös se niin mene että kun on mieluista tekemistä (tai muuten vain todella kiireinen!) niin aika kulkee kuin siivillä! Itselläni ainakin kulunut lukukausi on hurahtanut ohi kuin silmänräpäyksessä, kouluhommien, iltatöiden ja kaiken muun tasapainoittamisessa! Mutta hyvähän se vain on että aika ei käy pitkäksi! :) 

Usein kun minulta kysytään opiskeluistani, ja kerron opiskelevani kauneudenhoitoalaa, olettaa kysyjä (varsinkin jos kyseessä on mies) että opiskelen siis kaikkea mahdollista "kauneushömppää", tarkoittaen siis kynsien lakkailua, meikkailua ja hiustenlaittoa. Mutta hiusala ja kauneudenhoitoala ovat kaksi eri alaa. Hiusalalta valmistuu siis hiustenhoidon ammattilaiseksi, ja kauneudenhoitoalalla opiskellaan hoitamaan periaatteessa kaikkea muuta vartalonpinnalta, paitsi niitä hiuksia. 



Olennaista (varsinkin alalle hakevia varten) on kuitenkin kertoa, että kauneudenhoitoalalta meitä nykyään valmistuu sekä kosmetologeja että kosmetiikkaneuvojia. 

Opinnot aloitetaan yhdessä, ja myöhemmin kosmetiikkaneuvojiksi suuntautuvat opiskelevat enemmän kosmetiikkaa, niiden sisältöä ja vaikutusta iholla, sekä markkinointia. Kosmetologiksi suuntautuvat taas opiskelevat erikois- ja laitehoitoja. 
Hieman on kuitenkin hämäränpeitossa, että kuinka tämä jakautuminen käytännössä toimii, sillä me olemme ensimmäinen vuosiluokka josta valmistuu kumpiakin. Meitä vuotta ennen valmistuvat ovat vielä kaikki kosmetologeja. Tähänmennessä tehdyt opinnot ovat olleet siis vielä koko luokalla samat, ja tulee olemaan ainakin koko ensimmäisen vuoden. Emme taida edes tietää vielä kuinka moni meistä erikoistuu kosmetologeiksi ja kuinka moni kosmetiikkaneuvojiksi. No se jää nähtäväksi. Nyt kuitenkin kerron mitä opintomme ovat sisältäneet tähän mennessä.


Opiskelumme on erittäin käytäntö painoitteista. Käymme kuitenkin käsiteltävän hoidon ensin teoriassa läpi, ja sitten harjoittelemme sitä toisillemme. Hoidosta riippuen, kertaamme sitä läpi muutaman- tai lukuisia kertoja. Usein opettelemme hoitokokonaisuuksia pienemmissä osissa, ja myöhemmin liitämme niitä yhteen. Kun hoitoa on harjoiteltu tarpeeksi toisillemme, seuraava vaihe on oikeat asiakkaat. Tätä erittäin tärkeää harjoittelumuotoa varten on koulullamme oma kauneushoitola, johon asiakkaat voivat edulliseen hintaan varata hoitoja. Meillä on siis n. 1-2 päivää viikosta asiakaspalvelua.



Vaikka teoriaosuus on pienempi kuin käytäntö, on meillä silti paljon asioita opeteltavana teoriassa. Meistä valmistuu ihonhoidon ammattilaisia, joten meidän täytyy esimerkiksi tuntea ihmisen ihon rakenne ja toiminta tarkasti solutasolta asti. Olemme myös käyneet läpi erilaisia ruokavalioita, dieettejä, vitamiineja yms, sillä sanonta "olet mitä syöt" liittyy suoraan meidän alaamme, sillä se mitä ihminen syö näkyy myös iholta, ja meidän tulee osata analysoida ihoa ja sen toimintaa. Meillä on siis välillä teoriakokeita, ja jokaisesta käsiteltävästä aiheesta meidän tulee tehdä kirjallinen työ. 






Aivan koulun aluksi aloitimme opiskelut käsihoidoilla. Opettelimme mini-manicin, johon kuuluu kynsien ja kynsinauhojen huoltoa, käsihierontaa, ja kynsien lakkausta. Myöhemmin olemme syventäneet osaamistamme myös käsien kuorintaan, ja jossakin välissä käymme läpi spa-käsihoitoja kokonaisuudessaan.  


Aloitettuamme käsienhoidon perusteista siirryimme pikkuhiljaa myös klassisenhieronnan perusteisiin. Hieronnoista opettelimme ensimmäisenä niska-hartiaseudun hieronnan, aka. niskiksen. Ensimmäisen jakson aikana aloitimme myös ihon kerrosten ja sen toiminnan opettelua. 



Koulupukuni =
kosmetologin työasu
Niskiksen jälkeen siirryimme seuraavaksi kasvohoitoihin. Ensimmäisenä taisimme opetella hieronnan (kuten yleensä jokaisen hoidon kanssa teemme, sillä siitä on hyvä aloittaa hoidon opettelu). Sitten opettelimme kuorinnan ja naamioiden tekoa. Myöhemmin olemme opetelleet myös kasvojen höyrytystä ja mekaanista epäpuhtauksien poistoa. Laitehoidot tulevat myöhemmin opinnoissa. Kun opettelemme jotakin hoitoa, harjoittelemme sitä ensin useasti viikossa, useamman viikon putkeen, jonka jälkeen palaamme siihen aina silloin tällöin. Eli esimerkiksi jaksossa jossa teimme paljon kasvohoitoja, teimme myös välillä edellisessä jaksossa opeteltua niskistä ja käsihoitoja. Teoriaosuudessa kasvohoitojen kohdalla isoin juttu oli eri ihotyyppien opettelu ja niiden tunnistaminen. Onneksi pariinkymmeneen luokkatoveriin mahtuu useamman eri ihotyypin edustajia niin toistemme ihoa analysoidessa oppii hyvin! 

Kasvojenhoidon perusteiden opettelun jälkeen siirryimme vartalonhoitoon. Opettelimme kokovartalohierontaa ja -kuorintaa. Toisin kuin kosmetologin työstä usein ajatellaan, niin tämä touhu on todella fyysistä! Pitää muistaa kunnon ergonomia sillä muuten tässä saa vain omat paikat ihan jumiin! Mutta olihan se toki ihan mukavaa useita kertoja aloittaa klo.8 alkava koulupäivä asettumalla lämpöiseen petiin toisen hierottavaksi! <3 :)


Ehostusta


Tällä hetkellä loppusuoralla olevassa jaksossa (4.) meillä on ollut pääasiassa ehostusta. Pari kertaa olemme tehneet myös kulmien ja ripsien kestovärjäystä. Teoriapuolella olemme käsitelleet asiakkaan ohjaamista, palvelua ja myyntiä. Myös kasvojen- ja jalkojenhoidon perusteita olemme käyneet siinä sivussa. Meillä on myös ajoittain koulussa käyttämiemme kosmetiikkasarjojen koulutuksia. Syksyllä meillä oli O.P.I.n geelilakkaus koulutus, Biolinen tuotekoulutus (tuotteita joita käytämme kasvohoidoissa), ja EkoPharman tuotekoulutus (käsihoidoissa käytettäviä tuotteita) jonka valitettavasti missasin. Tässä jaksossa meillä oli Joe Blascon meikkikoulutus.



Kotona äidille käsihoitoa






Koulussa käytössämme oleva aika on rajallista, ja siksi esimerkiksi hierontaliikkeiden ulkoa opettelun kannalta on tärkeä treenata niitä kotona. Vapaaehtoisia mallikappaleita ainakin minulle on ilmottautunut monia (äiti, siskot, veljet, ystävät jne.)! :) Koulukirjoja meillä on kaksi. Toinen on ihonhoito kirja, ja toinen meikkaus. Kouluvälineitä joista opiskelijoille itselleen kertyy menoja on mm. työvaatteet (takki, housut, kengät), meikkisiveltimet, kirjat, komedorauta (epäpuhtauksien poistoon käytettävä väline), automaattipinsetit... no siinä ne oikeastaan taisi ollakkin. 




Tähän mennessä on jo kertynyt paljon tietoa sekä taitoa, ja innolla odotan tuleviakin jaksoja. Ensimmäisenä vuotena meillä ei vielä ole työssäoppimisjaksoja, mutta ensivuonna niitä tulee. Tämä ala kiinnostaa ja voin kuvitella työskenteleväni alalla tulevaisuudessa. Suunnitelmissa olisi mahdollisesti käydä valmistumisen jälkeen vielä meikkaaja-maskeerajaksi, mutta käydäänpäs tämä koulu ensin alta! 



Alla vielä muutama kuva kuluneisiin opiskeluihin liittyen. :)





mini-manicissa käytettäviä tuotteita
Kynsien lakkaamista
Kasvohoitoa
Koulussa harjoittelimme kasvohierontaliikkeitä näille mallipäille


niska-hartiaseudunhierontaa aka. niskistä


Hoitopiste vartalonhoitoluokassa

Tarvikkeita hierontaan


Before&After, ensimmäinen tekemäni iltameikki









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti