maanantai 29. helmikuuta 2016

KULMAKARVOJEN MUOTOILU EHOSTUS


Ehostuskurssimme yksi keskeisiä asioita oli kulmakarvojen muotoilu ja ehostus. Ne luovat paljon ilmettä kasvoille, joka taas vaikuttaa kuvaan henkilön persoonasta. Täytyy sanoa että itse ainakin olen yhdenlainen kulmakarva friikki - jos pitäisi valita vain yksi meikkituote jota saisin käyttää, olisi se jokin kulmaväri.  Tässä tulee pakkaus tietoa kuinka kulmat tulisi muotoilla, ja ehostaa oikeaoppisesti.




KULMAKARVOJEN IHANTEELLINEN PITUUS


Kulmakarvojen ihanteellinen pituus määritellään yleensä kolme pisteen avulla. Ensin vedetään suora linja nenänpään reunasta suoraan ylös. Siitä löytyy kulmalle sopiva aloituskohta. Korkein kohta löydetään katsomalla suoraan, ja vetämällä linja nenänpään reunasta, pupillin kautta yläviistoon. Kulman loppukohta löydetään vetämällä linja sieraimen reunalta, silmäkulman kautta yläviistoon.


Optimaalisinta olisi, jos kulmakarvojen väliin jäisi silmän verran tyhjää tilaa. Jos silmät kuitenkin ovat kaukana toisistaan, voidaan kulmien aloituspistettä tuomalla hieman keskemmälle tasapainoittaa kasvojen olemusta. Jos silmät puolestaan ovat lähellä toisiaan, voidaan kulmien aloituspistettä siirtää hieman kauemmaksi. 







KULMIEN MUOTO


Ihanteellinen kulmakarvojen muoto on kevyen kaareva ja kulmikas.

Pyöreät kulmat saattavat antaa hämmästyneen, naivin ja lapsellisen vaikutelman.

Kohoavien kulmien vaikutelma saattaa olla julma, ilkeä ja laskelmoiva.
Tyvestä liian paksut kulmakarvat antavat vihaisen ja raskasmielisen vaikutelman.

Suorien kulmakarvojen vaikutelma on kysyvä ja hämmästynyt.
Jos suorat kulmakarvat ovat alaspäin viistot, vaikutelma on surumielinen.







KULMIEN MUOTOILU ERI KASVOMALLIEN MUKAAN

Kulmikkaissa kasvoissa kulmien tulisi olla pehmeät ja ohuehkot.
Tuuheat ja kulmikkaat kulmat koventaisi kasvojen olemusta entisestään.


Sydämen mallisissa kasvoissa sopusuhtaisuuden ylläpitämiseksi kulmat muotoillaan
kevyen pehmeiksi ja kulmikkaiksi. Ei liian pehmeiksi/kulmikkaiksi
Timantin mallisissa kasvoissa kulmat muotoillaan kevyen kaareviksi.
Kulmikkaat kulmat korostaisivat kasvojen kulmikkuutta entisestään.
Päärynän muotoisissa kasvoissa kulmakarvojen väliä voidaan suurentaa, ja kulmia vetää kohti ohimoa.
Kulman korkein kohta voi olla iiriksen reunan ulkopuolella.
(Näin tasapainoitetaan kasvojen yläosan kapeutta ja alaosan leveyttä:)
Pitkissä kasvoissa kulmat muotoillaan mahdollisimman 
vaakasuoriksi jotta pituusvaikutelma saadaan katkaistua.

Pyöreitä kasvoja käy kehystämään kulmikkaat, mutta ei liian ohuet kulmakarvat.





LUOMITYYPIN VAIKUTUS KULMAKARVOJEN MUOTOON



Silmän ja kulman välisellä alueella  - luomella, on suuri vaikutus kasvojen ilmeeseen. Siksi kulmien muotoilussa kannattaakin kiinnittää asiaan huomiota. 

Jos luomi on erittäin raskas ja alas painunut, kannattaa kulmakarvan ja silmän väli nyppiä mahdollisimman korkeaksi, näin saadaan aikaan kohottava vaikutelma. 

Jos silmät ovat syvällä, kannattaa kulmat muotoilla hieman kohoaviksi avartavan vaikutelman saamiseksi. Ulkonevissa silmissä kulmat taas saavat olla melko suorat,  jotta saadaan aikaan luomien ulkonevuutta vähentävä vaikutelma. 

Jos silmät ovat pienet, muotoillaan kulmat ohuiksi ja niitä pidennetään hieman ohimoa kohden. Näin saadaan aikaan silmiä suurentava vaikutelma. 






Vaikka kulmakarvojen muotoiluun ja ehostukseen on omat "oikeaoppiset" tavat, tekee jokainen kuitenkin loppuenlopuksi itselleen juuri sellaiset kulmat kuin haluaa. Siispä kulmakarva malleja onkin yhtä useita kuin kantajiansakin. On kulmikkaita, pyöreitä, suoria, ohuita, paksuja, lyhyitä, pitkiä, pitkäkarvaisia, aukokkaita....








KULMAKARVOJEN MUOTOILU


Kulmakarvoja voidaan muotoilla monella eri tapaa. Yleisin on nyppiminen, mutta kasvavassa suosiossa ovat myös vahaus, ja langoitus. Kotona toteutettavaksi nyppiminen on varmasti helpoin. Pinsettejä nyppimiseen löytyy moneen lähtöön. On pieniä ja isoja, pyöreä päisiä ja tasaisia, on perinteisiä ja erityisesti ammattikäyttöön tarkoitettuja automaatti-pinsettejä. 
Perinteisesti karvoja ei poisteta muualta kuin kulmakarvojen alta, enimmäkseen korkeimman kohdan alta, jotta kasvojen ilmeestä ei tule nuutunut ja veltostunut. Joissakin tapauksissa voidaan kuitenkin poistaa muutamia yksittäisiä karvoja myös kulmakarvojen yltä. Karvat nypitään karvan kasvusuuntaan eli myötäkarvaan.








KULMAKARVOJEN EHOSTUS

Kulmia ehostamalla voidaan korjata tavallisimpia kulmakarvojen ongelmia kuten lyhyyttä, ohuutta, aukkokohtia tai liiallista vaaleutta. Hyvin muotoillut ja ehostetut kulmat tasapainoittavat kasvoja ja meikkiä. Kulmakarva-trendit muuttuvat jatkuvasti. 1900-luvun alussa suosittiin ohuita kulmia, lähempänä 2000-lukua kulmakarva-muoti on vaihdellut tuuhean ja kapean välillä. 

Uusia kulmameikkejä kehitellään myös koko ajan lisää. Yleisimmät kulmameikkituotteet kuitenkin ovat kulmakynät, jonka jälkeen tulee puuteri- ja vahamaiset kulmameikit ja sävytetyt kulmageelit. Kulmia ehostaessa voidaan yhdistellä näiden käyttöä. Esimerkiksi ensin muotoilla ja täyttää kulmat puuterimaisella kulmameikillä, ja sitten viimeistellä lopputulos kulmageelillä.




Kulmien tulisi olla väriltään vahvimmat kulman keski- ja korkeimmalta kohdalta johtaen kulmien loppuun, ja kulman aloituskohdan tulisi olla hennoin. Siksi kulmavärin levitys tulisi alottaa kulman keskiosalta, josta edetä kulman loppupäähän ja lopuksi vasta kulmien alkupäähän. Tämä pätee eritysesti puuteri- ja vahamaisia kulmavärejä käyttäessä, sillä niitä levittäessä käytetään sivellintä, johon aluksi tarttuu enemmän väriä, ja loppua kohden se on osittain häipynyt. Kulmameikki voidaan viimeistellä siistimällä sen rajat esim. meikki- tai peitevoiteella, tai nuden sävyisellä rajausvärillä.

Kulmameikin sävy valitaan hiusten sävyn mukaan. Kulmameikin väri tulisi siis olla lähellä hiusten väriä. Tummahiuksisilla sävy voi olla asteen hiusväriä vaaleampi, ja vaaleahiuksisilla astetta tummempi. Jos hiukset ovat esim. punaiset voi kulmaväri olla myös hieman punaiseen taittava. 
Jos on vaikea päättää mikä väri kävisi, on pohjoismaisille (yleensä) varma valinta harmaanruskean sävyt.




















IHO - IHMISVARTALON SUURIN ELIN


Kosmetologi on ihonhoidon ammattilainen. Tullakseni alan rautaiseksi ammattilaiseksi, tulee minun tuntea ihon osat, tehtävät ja toiminta läpikotaisin. Pakko myöntää, tämä osa-alue on tähän mennessä ollut vaikeinta opinnoissani, ja vaatii hurjasti kertausta!

Tässä nyt siis tiukka pakkaus tietoa ihosta, itselleni muistinvirkistämiseksi, ja ehkä uutena tietona sinulle.  :) 

 IHON TEHTÄVÄT

 

Suojaaminen: Iho suojaa kehoa ulkoisilta vaaroilta. Näitä on esim. törmäykset/osumat, kemikaalit, UV-säteily, ja mikrobihyökkäykset. 

Lämmönsäätely: Iho huolehtii kehon lämmönsäätelystä verenkierron ja hienerityksen avulla. Kuumassa pintaverisuonet laajenevat ja niiden verenkierto kiihtyy, iho punoittaa, ja erittää hikeä estääkseen kehon ylikuumenemisen. Kylmässä pintaverisuonet supistuvat ja veri kulkee hitaammin, jotta verta pysyisi tärkeiden elinten luona. Ihon väri muuttuu kalpeaksi, ja hikirauhaset erittävät vain vähän hikeä.

Tuntoaistimukset: Iholla on kaikkialla hermopäätteitä, mutta eniten niitä kuitenkin on käsissä, jaloissa ja kasvojen alueilla, sillä ne on alueita joilla kosketetaan ja tutustutaan eniten ympäristöön. Hermopäätteet ovat yhteydessä aivoihin, jolloin ihminen tuntee esim. kosketuksen, tuulen, lämmön ja kylmyyden iholla. 

Eritys: Ihossa olevat rauhaset erittävät hikeä ja talia. Hikirauhasia on isoja(apokriinisia) ja pieniä(ekkriinisia). Isoja hikirauhasia on lähinnä kainaloiden ja sukupuolielinten alueilla, ja niistä erittyvä hiki tuoksahtaa. Pieniä hikirauhasia taas on kaikkialla kehossa, eikä niistä erittyvä hiki haise. Myöskin talinerityksestä ovat varmastikkin kaikki murrosiän ohittaneet päässeet kärsimään jossain vaiheessa elämäänsä. Erityisesti kasvojen talirauhasista hormonitoiminnan seurauksena nousee punertavia epäpuhtauksia, joista usein "kypsyttyään" törähtää ulos vaaleaa talia. Toisin kuin hienerityksen syy (kehon ylikuumenemisen esto) tunnetaan, ei talineritykselle ole löydetty "järkevää" selitystä.

D-vitamiinin valmistus: Auringon UV-säteilyn vaikutuksesta iho tuottaa elintärkeää D-vitamiinia. Talvisin Suomessa tosin on pääosin pimeää, emmekä pääse nauttimaan auringonvalosta, ja silloin on tärkeää syödä D-vitamiini purkista. 

Tunnetilojen ilmaisu: Iho paljastaa tunnetilojamme esim. punastumalla, kalpenemalla ja hikoilemalla. Iholta voi huomata myös jos ihmisen terveydentilassa on jotakin muutoksia, jos esim. ihon väri tai lämpötila muuttuu, voi se olla merkki terveydentilan heikkenemisestä.

                                       

IHON KERROKSET


Iho koostuu kolmesta pääkerroksesta joita ovat epidermis (orvaskesi), dermis (verinahka) ja subcutis (ihonalaiskudos). Kullakin näistä on omat tehtävänsä. 

Epidermis: Epidermis säätelee elimistön lämpötilaa ja estää kosteuden haitumista kehosta. Se koostuu viidestä eri kerroksesta: tyvisolukerros, okasolukerros, jyväissolukerros, kirkassolukerros (jota on vain paksussa ihossa esim. jalkapohjissa vahvistamassa ihoa) ja sarveissolukerros. Epidermiksessä tapahtuu solutuotanto eli ihon uusiutuminen. Kerron siitä tarkemmin kohta. 

Dermis: Dermis toimii kehon vesi- ja verivarastona ja iskunvaimentimena. Siinä on runsaasti verisuonia ja hermopäätteitä, ja myös karvatupet, hikirauhaset ja talirauhaset lähtevät dermiksestä.  

Subcutis: Subcutis toimii lämpöeristeenä ja rasvavarastona keholle. Sen paksuus vaihtelee kohdasta riippuen (paksumpaa esim. pakaroissa).


SOLUTUOTANTO ELI IHON UUSIUTUMINEN




Ihon jatkuva uusiutuminen tapahtuu epidermiksessä. Iho uusiutuu päällimmäisten solujen korvautuessa uusilla soluilla, joita syntyy solunjakautumisen tuloksena epidermiksen alemmissa kerroksissa. Solut siis jakautuvat ja litistyvät koko ajan matkallaan alemmista kerroksista kohti ihon pintaa. Lopulta keratinisoiduttuaan kuolleet solut hilseilevät pois ihon pinnalta kuivana ihona. 
Eli toisin kuin esim. käärmeet luovat vanhan nahkan alle ensin uuden, ja sitten irrottautuvat kerrallan vanhastaan, ihmisen iho uusiutuu hiljalleen, ja koko ajan.

Ihon uusiutumiseen menee ihmisellä aikaa noin kuukausi (4vko), ja iho (epidermis) kokonaisuudessaan on vaihtunut uuteen 45-75 päivässä.






IHON APUELIMET


Kynnet:   Kynnet suojaava sormen- ja varpaiden päitä osumilta.
Ihokarvat:   
Ihokarvat suojaavat bakteereilta, esim. silmäripset suojaavat silmiä pölyltä.
Hiki-, tali- ja maitorauhaset:   
Hikirauhaset vaikuttavat lämmönsäätelyyn, maitorauhaset ovat kehittyneet suurista hikirauhasista ja tuottavat maitoa imetyksen aikana, ja talirauhasten kautta poistuu epäpuhtauksia.





 

tiistai 16. helmikuuta 2016

KOSMETOLOGI-OPINTOJEN ETENEMINEN



Peruskoulun jälkeen meni minulla pari vuotta selvittäessä mitä haluaisin opiskella. Vuosi ulkomailla, puolikas lukion penkkejä kuluttaessa, ja toinen puolikas ammattistartilla palloillessa. Nyt alkaa pikkuhiljaa ensimmäinen vuosi kauneudenhoitoalalla olla loppusuoralla. Huhhuh miten aika juoksee! Eikös se niin mene että kun on mieluista tekemistä (tai muuten vain todella kiireinen!) niin aika kulkee kuin siivillä! Itselläni ainakin kulunut lukukausi on hurahtanut ohi kuin silmänräpäyksessä, kouluhommien, iltatöiden ja kaiken muun tasapainoittamisessa! Mutta hyvähän se vain on että aika ei käy pitkäksi! :) 

Usein kun minulta kysytään opiskeluistani, ja kerron opiskelevani kauneudenhoitoalaa, olettaa kysyjä (varsinkin jos kyseessä on mies) että opiskelen siis kaikkea mahdollista "kauneushömppää", tarkoittaen siis kynsien lakkailua, meikkailua ja hiustenlaittoa. Mutta hiusala ja kauneudenhoitoala ovat kaksi eri alaa. Hiusalalta valmistuu siis hiustenhoidon ammattilaiseksi, ja kauneudenhoitoalalla opiskellaan hoitamaan periaatteessa kaikkea muuta vartalonpinnalta, paitsi niitä hiuksia. 



Olennaista (varsinkin alalle hakevia varten) on kuitenkin kertoa, että kauneudenhoitoalalta meitä nykyään valmistuu sekä kosmetologeja että kosmetiikkaneuvojia. 

Opinnot aloitetaan yhdessä, ja myöhemmin kosmetiikkaneuvojiksi suuntautuvat opiskelevat enemmän kosmetiikkaa, niiden sisältöä ja vaikutusta iholla, sekä markkinointia. Kosmetologiksi suuntautuvat taas opiskelevat erikois- ja laitehoitoja. 
Hieman on kuitenkin hämäränpeitossa, että kuinka tämä jakautuminen käytännössä toimii, sillä me olemme ensimmäinen vuosiluokka josta valmistuu kumpiakin. Meitä vuotta ennen valmistuvat ovat vielä kaikki kosmetologeja. Tähänmennessä tehdyt opinnot ovat olleet siis vielä koko luokalla samat, ja tulee olemaan ainakin koko ensimmäisen vuoden. Emme taida edes tietää vielä kuinka moni meistä erikoistuu kosmetologeiksi ja kuinka moni kosmetiikkaneuvojiksi. No se jää nähtäväksi. Nyt kuitenkin kerron mitä opintomme ovat sisältäneet tähän mennessä.


Opiskelumme on erittäin käytäntö painoitteista. Käymme kuitenkin käsiteltävän hoidon ensin teoriassa läpi, ja sitten harjoittelemme sitä toisillemme. Hoidosta riippuen, kertaamme sitä läpi muutaman- tai lukuisia kertoja. Usein opettelemme hoitokokonaisuuksia pienemmissä osissa, ja myöhemmin liitämme niitä yhteen. Kun hoitoa on harjoiteltu tarpeeksi toisillemme, seuraava vaihe on oikeat asiakkaat. Tätä erittäin tärkeää harjoittelumuotoa varten on koulullamme oma kauneushoitola, johon asiakkaat voivat edulliseen hintaan varata hoitoja. Meillä on siis n. 1-2 päivää viikosta asiakaspalvelua.



Vaikka teoriaosuus on pienempi kuin käytäntö, on meillä silti paljon asioita opeteltavana teoriassa. Meistä valmistuu ihonhoidon ammattilaisia, joten meidän täytyy esimerkiksi tuntea ihmisen ihon rakenne ja toiminta tarkasti solutasolta asti. Olemme myös käyneet läpi erilaisia ruokavalioita, dieettejä, vitamiineja yms, sillä sanonta "olet mitä syöt" liittyy suoraan meidän alaamme, sillä se mitä ihminen syö näkyy myös iholta, ja meidän tulee osata analysoida ihoa ja sen toimintaa. Meillä on siis välillä teoriakokeita, ja jokaisesta käsiteltävästä aiheesta meidän tulee tehdä kirjallinen työ. 






Aivan koulun aluksi aloitimme opiskelut käsihoidoilla. Opettelimme mini-manicin, johon kuuluu kynsien ja kynsinauhojen huoltoa, käsihierontaa, ja kynsien lakkausta. Myöhemmin olemme syventäneet osaamistamme myös käsien kuorintaan, ja jossakin välissä käymme läpi spa-käsihoitoja kokonaisuudessaan.  


Aloitettuamme käsienhoidon perusteista siirryimme pikkuhiljaa myös klassisenhieronnan perusteisiin. Hieronnoista opettelimme ensimmäisenä niska-hartiaseudun hieronnan, aka. niskiksen. Ensimmäisen jakson aikana aloitimme myös ihon kerrosten ja sen toiminnan opettelua. 



Koulupukuni =
kosmetologin työasu
Niskiksen jälkeen siirryimme seuraavaksi kasvohoitoihin. Ensimmäisenä taisimme opetella hieronnan (kuten yleensä jokaisen hoidon kanssa teemme, sillä siitä on hyvä aloittaa hoidon opettelu). Sitten opettelimme kuorinnan ja naamioiden tekoa. Myöhemmin olemme opetelleet myös kasvojen höyrytystä ja mekaanista epäpuhtauksien poistoa. Laitehoidot tulevat myöhemmin opinnoissa. Kun opettelemme jotakin hoitoa, harjoittelemme sitä ensin useasti viikossa, useamman viikon putkeen, jonka jälkeen palaamme siihen aina silloin tällöin. Eli esimerkiksi jaksossa jossa teimme paljon kasvohoitoja, teimme myös välillä edellisessä jaksossa opeteltua niskistä ja käsihoitoja. Teoriaosuudessa kasvohoitojen kohdalla isoin juttu oli eri ihotyyppien opettelu ja niiden tunnistaminen. Onneksi pariinkymmeneen luokkatoveriin mahtuu useamman eri ihotyypin edustajia niin toistemme ihoa analysoidessa oppii hyvin! 

Kasvojenhoidon perusteiden opettelun jälkeen siirryimme vartalonhoitoon. Opettelimme kokovartalohierontaa ja -kuorintaa. Toisin kuin kosmetologin työstä usein ajatellaan, niin tämä touhu on todella fyysistä! Pitää muistaa kunnon ergonomia sillä muuten tässä saa vain omat paikat ihan jumiin! Mutta olihan se toki ihan mukavaa useita kertoja aloittaa klo.8 alkava koulupäivä asettumalla lämpöiseen petiin toisen hierottavaksi! <3 :)


Ehostusta


Tällä hetkellä loppusuoralla olevassa jaksossa (4.) meillä on ollut pääasiassa ehostusta. Pari kertaa olemme tehneet myös kulmien ja ripsien kestovärjäystä. Teoriapuolella olemme käsitelleet asiakkaan ohjaamista, palvelua ja myyntiä. Myös kasvojen- ja jalkojenhoidon perusteita olemme käyneet siinä sivussa. Meillä on myös ajoittain koulussa käyttämiemme kosmetiikkasarjojen koulutuksia. Syksyllä meillä oli O.P.I.n geelilakkaus koulutus, Biolinen tuotekoulutus (tuotteita joita käytämme kasvohoidoissa), ja EkoPharman tuotekoulutus (käsihoidoissa käytettäviä tuotteita) jonka valitettavasti missasin. Tässä jaksossa meillä oli Joe Blascon meikkikoulutus.



Kotona äidille käsihoitoa






Koulussa käytössämme oleva aika on rajallista, ja siksi esimerkiksi hierontaliikkeiden ulkoa opettelun kannalta on tärkeä treenata niitä kotona. Vapaaehtoisia mallikappaleita ainakin minulle on ilmottautunut monia (äiti, siskot, veljet, ystävät jne.)! :) Koulukirjoja meillä on kaksi. Toinen on ihonhoito kirja, ja toinen meikkaus. Kouluvälineitä joista opiskelijoille itselleen kertyy menoja on mm. työvaatteet (takki, housut, kengät), meikkisiveltimet, kirjat, komedorauta (epäpuhtauksien poistoon käytettävä väline), automaattipinsetit... no siinä ne oikeastaan taisi ollakkin. 




Tähän mennessä on jo kertynyt paljon tietoa sekä taitoa, ja innolla odotan tuleviakin jaksoja. Ensimmäisenä vuotena meillä ei vielä ole työssäoppimisjaksoja, mutta ensivuonna niitä tulee. Tämä ala kiinnostaa ja voin kuvitella työskenteleväni alalla tulevaisuudessa. Suunnitelmissa olisi mahdollisesti käydä valmistumisen jälkeen vielä meikkaaja-maskeerajaksi, mutta käydäänpäs tämä koulu ensin alta! 



Alla vielä muutama kuva kuluneisiin opiskeluihin liittyen. :)





mini-manicissa käytettäviä tuotteita
Kynsien lakkaamista
Kasvohoitoa
Koulussa harjoittelimme kasvohierontaliikkeitä näille mallipäille


niska-hartiaseudunhierontaa aka. niskistä


Hoitopiste vartalonhoitoluokassa

Tarvikkeita hierontaan


Before&After, ensimmäinen tekemäni iltameikki